АРХИВА

Закључак Владе републике Србије и посебан колективни уговор за ЈП ЕПС

cestitka NG2015

Члановима Синдиката дирекција ЕПС, свим запосленима и њиховим породицама, срећну Нову годину и Божић жели Синдикат дирекција ЕПС

Допис директору ЕПС поводом обрачуна умањења зараде

Извештај о току преговора за закључивање Колективног уговора

Одржана Новогодишња представа за најмлађе

У организацији Синдиката дирекција ЕПС у недељу, 28. децембра 2014. године, одржана је новогодишња представа за најмлађе „Новогодишњи свет бајки“. На представу, која је одржана у „Академији 28“ позвани су сви родитељи да дођу са својом децом и уживају у глумачким бравурама глумаца за децу. Присутни су са пуно пажње одгледали ову сјајну новогодишњу представу. После представе, деца су имали задовољство да се сликају са Деда Мразом.

predstava NG2015

ОДРЖАНА НОВОГОДИШЊА ПРОСЛАВА ПЕНЗИОНЕРА ДИРЕКЦИЈА ЕПС

У организацији Синдиката дирекција ЕПС, дана 24.12.2014. године у Дому војске Србије је одржана традиционална прослава бивших запослених у Дирекцији ЕПС. Поштујући њихов допринос изградњи Електропривреде Србије а знајући колики су значај наши бивши запослени придавали међуљудским односима и дружењу, Синдикат дирекција ЕПС је и ове године одлучио да организује за њих свечани новогодишњи ручак. Доајени Електропривреде Србије који су градили стабилан систем какав данас имамо, су у пријатном ћаскању, уз музику, евоцирали успомене на времена у којима се ценило знање и искуство.

proslava NG 2015

Извештај о средствима прикупљеним за угрожене од поплава

Излет у Беч

Синдикат дирекција ЕПС је у сарадњи са туристичком агенцијом „Вива травел“ у периоду 9.-13. октобра организовао излет за Беч, политички, економски и културни центар Аустрије. Беч је једна од најстаријих метропола Европе, царски град и место укрштања разних култура и утицаја, град који је вековима имао водећу улогу у креирању политичке сцене Европе. Био је седиште императора Светог римског царства и главни град Аустроугарске монархије. Чланови Синдиката су имали задовољство да посете многобројне културно-историјске споменике, палате и разноврсну културну баштину, као заоставштину из тих времена. Беч је одувек  носио епитет музичке престонице света у којој су живели и стварали композитори као што су Моцарт, Бетовен, Шуберт, Штраус, Лист, Хајдн  и многи други а то је један од разлога што су осим предивних монументалних споменика културе, учесници излета  имали прилику да у дружењу осете космополитски дух овог царског града. Савремени Беч представља мултикултуралну средину у коју радо долазе како туристи тако и пословни људи из целог света. Беч је годинама уназад проглашаван за најлепши град за живот на свету. Чланови Синдиката дирекција ЕПС  су имали прилику да се увере у то.

wien 2014 (1) wien 2014 (2) wien 2014 (3) wien 2014 (4) wien 2014 (5) wien 2014 (6)

Златни котлић 2014.

У недељу, 28. септембра 2014. године на Ади Циганлији, Синдикат дирекција ЕПС је организовао  манифестацију “Златни котлић“ уз присуство великог броја чланова Синдиката и чланова њихових породица. Организовано дружење чланова нашег колектива је протекло у пријатној атмосфери уз одлично припремљену рибљу чорбу, гулаш и пасуљ. Сви заједно смо уживали у дружењу, добром расположењу, храни, пићу и музици. Синдикат дирекција ЕПС ће и убудуће организовати манифестације у којима ће као и до сада бити позивани сви чланови Синдиката.

Zlatni kotlic 2014 DSC_0010 DSC_0013 DSC_0032 DSC_0051

Излет у Републику Српску

Синдикат дирекција ЕПС је у периоду 12-14. септембра 2014. године организовао едукативно-рекреативни излет у Републику Српску са посетом хидроелектрани у Вишеграду и осталим занаменитостима тог историјског града. Излет је био планиран за мај ове године али је због поплава одложен за септембар. Учесници излета су  имали прилику да виде „ ХЕ Бајина Башта “ на Перућцу а сутрадан да обиђу  „ХЕ Вишеград“  која  је почела са радом 1989. године. Генерални директор „ХЕ Вишеград“, господин Миле Лакић, нас је упознао са основним карактеристикама рада те значајне хидроелектране. Инсталисану снагу од 3×105 МW остварује са Каплан турбинама, уз просечну пласирану годишњу производњу од 1010 GWh. Хидроелектрана Вишеград производи 20% потреба Републике Српске за електричном енергијом. Учесници излета су искористили прилику да  виде прелепи  мост, познатији као  „на Дрини ћуприја“ коју је описао наш нобеловац Иво Андрић. Вишеградска ћуприја је  задужбина великог везира Мехмед-паше Соколовића,  који је као дете православних родитеља на силу одведен из Босне, преведен у ислам и захваљујући својим способностима, постао велики везир а на врхунцу своје моћи наређује да се у Вишеграду сагради мост, ремек дело тадашњег градитељства. Андрићград, едукативни и културни комплекс на посетиоце оставља снажан утисак јер  у архитектонском смислу представља мешавину различитих епоха и стилова који су се смењивали кроз историју овог подручја. Последњег дана излета, учесници  су имали прилику да обиђу Мокру гору, Мећавник и виде лепоте Таре, Златибора и Овчар бање. Ипак, највећа вредност излета је пријатељство и дружење запослених у Електропривреди Србије и Електропривреди Републике Српске. Синдикат дирекција ЕПС има улогу у повезивању и учвршћивању пријатељства и сарадње како сродних делатности тако и нашег народа са обе стране Дрине. Сарадња је  остварена на обострану иницијативу а захваљујући разумевању директора и синдиката „ХЕ Вишеград“  на чему им је синдикат дирекција ЕПС захвалан.

VISEGRAD MECAVNIK  (23) VISEGRAD MECAVNIK  (163) VISEGRAD MECAVNIK  (182) VISEGRAD MECAVNIK  (243) VISEGRAD MECAVNIK  (17) VISEGRAD MECAVNIK  (80)

Преглед одредби Закона о раду које се мењају и допуњују

Хуманитарна помоћ угроженим колегама

Синдикат дирекција ЕПС је захваљујући донацијама не само својих чланова, још једном, у најкраћем могућем року показао хуманост и солидарност на делу. За мање од месец дана од почетка трагедије која је због поплава задесила нашу земљу, Синдикат дирекција ЕПС је организовао прикупљање средстава на добровољној основи из зараде, формирао комисију која је обишла сваког нашег угроженог  радника у Обреновцу, Убу и Лајковцу, снимила стање у домаћинствима и сачинила Извештај на основу кога ће нашим радницима бити додељивана помоћ у наредних шест месеци, почев од прве исплате зарада. Помоћ која ће угроженим радницима бити исплаћена не може надокнадити патњу и бол којим су били изложени а добијеним средствима не могу купити  целокупно покућство које им је уништено а поготово не могу поправити објекте али наша жеља да им помогнемо ће их заувек мотивисати и подсећати да нису сами. Комисија је у току свог рада наилазила на потресне призоре у којима су главни актери нажалост биле наше колеге. Нико од њих није био патетичан, нити приказивао несрећу већу него што јесте већ напротив, стекли смо утисак да умањујући  своју штету, показују срећу што су успели да преживе ову несрећу. Личним, добровољним изјашњавањем у наредних шест месеци за пострадале од поплава биће прикупљено 576.000,00 динара. Укупно се  73 запослених изјаснило за  добровољну помоћ пострадалима у виду одбијања од зарада. Синдикат дирекција ЕПС је одмах након поплава из сопствених средстава упутио помоћ поплављеним колегама износ од по 30.000,00 динара (укупно 270.000,00) и спровео акцију прикупљања помоћи којом је прикупљено 576.000,00 динара, што ће у току следећих шест месеци бити прослеђено угроженим колегама. Комисија се руководила степеном оштећености објекта и социјалним статусом запослених. У одлучивању о висини помоћи није се могло погрешити јер је помоћ свима неопходна а није довољна. Документација са записницима Комисије, изјавама пострадалих, снимцима њихових кућа и изводи из банке са износима добијене и дате помоћи се налази у Канцеларији Синдиката дирекција ЕПС и могу се дати на увид сваком запосленом a биће контролисана од стране Надзорног одбора Синдиката дирекција ЕПС. Синдикат дирекција ЕПС се захваљује на помоћи која ће отићи нашим угроженим колегама.

SAM_1614 SAM_1642 SAM_1643

SAM_1660 SAM_1665 SAM_1668

Укинута ванредна ситуација у земљи

poplav 01 poplav 02

Након укидања ванредне ситуације у земљи, које је уведено због огромне опасности и штете нанете катастрофалним поплавама биће потребан дуг период обнове земље у којој опет централно место  осим људи, заузимају и производни капацитети Електропривреде Србије. Само захваљујући храбрости и стручности наших радника који су надљудским напорима од водене стихије сачували животе, настављена је производња електричне енергије. Синдикат дирекција ЕПС се нада да Електропривреду Србије, након овога што смо преживели, држава приликом смањења зарада више неће третирати као јавни сектор. Свако од запослених је у ванредним околностима дао свој максимум у превазилажењу опасности по производњу електричне енергије па и ми из дирекција ЕПС који немамо директног додира са производњом. Послодавац  је са своје стране омогућио да велики број младих људи из дирекција ЕПС узме учешће у прављењу насипа у ТЕНТ-у и донирао је огромне количине хране за угрожене . Синдикат дирекција ЕПС је упутио ургентну помоћ за своје чланове који су претрпели штету од поплава у износу од по 30.000 динара. Колегама из Синдиката ТЕНТ је однета  помоћ у води, соковима, конзервама, кексу и чизмама. Ускоро ће бити упућена и новчана помоћ другим Синдикатима чији су радници највише страдали у поплавама. Синдикат дирекција ЕПС је, поштујући одлуку ИО Синдиката радника Електропривреде Србије, оформио комисију за доделу хуманитарне помоћи која ће бити прикупљена на добровољној основи од зарада запослених у дирекцијама ЕПС. Рад комисије је јаван и целокупна документација биће доступна. Помоћ ће отићи свим колегама који су оштећени у поплавама које су нас задесиле. То сигурно неће бити довољно да се надокнади целокупна штета али када свако од нас допринесе мало то може бити довољно ономе коме је помоћ потребна.

IN MEMORIAM

SlavkoMandic Славко Мандић

Славко нас је прерано напустио. Био je дипломирани машински инжењер беспрекорне професионалне и породичне биографије. Рођен је 1954.године а изненада преминуо 23.04.2014. године. Његова смрт је представљала шок за све који смо га познавали јер је изгледало да је невероватног здравља и у одличној кондицији. Био је частан човек, посвећен послу и породици. Завршио је Машински факултет Универзитета у Београду. Играо је кошарку у кошаркашком клубу Раднички са којим је, као капитен првог тима, освојио титулу шампиона Југославије. Био је помоћник  генералног директора у „Лола“ корпорацији, Извршни директор Електропривредног инжењеринга а у Дирекцији  за производњу енергије ЕПС је обављао  послове шефа службе за контролу и координацију одржавања. Славка је одликовала радознала и позитивна природа, смисао за организацију и комуникативност. Био је посвећен послу који ради и своје знање је радо преносио млађим колегама који су стасавали у ЕПС. Његово велико срце је престало да куца али ће заувек остати успомена на дружење и рад са њим. Остали смо још без једног дивног колегe. Нека му је вечна слава и хвала.

V4 prvomajska čestitka

Синдикат Дирекција ЕПС својим члановима честита

1. мај међународни празник рада

Посета ХЕ ВИШЕГРАД

На позив генералног директора ХЕ Вишеград из Републике Српске, господина Милета Лакића и председника Синдиката ХЕ Вишеград, Небојше Бјелице, у радној посети су у Вишеграду боравили председник Синдиката дирекција ЕПС Горан Штетин и председник ресора за информисање и међусиндикалну сарадњу Мајовски Вучетић. Том приликом су размењене информације из области акционарства о чему запослени у Електропривреди Републике Српске имају вишегодишње искуство. Хидроелектрана Вишеград производи око 20% електричне енергије Републике Српске и представља значајан привредни субјект у окружењу. Разговори су вођени и о Закону о раду за који се очекује да буде усвојен у обе земље и изражена су очекивања да такав Закон неће донети ништа добро запосленима и да ће још више погоршати њихов положај. Закључено је да се само кроз социјални и друштвени дијалог може доћи до прихватљивог решења за запослене. Представници Синдиката ХЕ Вишеград су истакли да имају изузетно добру сарадњу са синдикатима из Федерације Босне и Херцеговине. Договорене су и заједничке активности Синдиката ХЕ Вишеград и Синдиката Дирекција ЕПС које почињу договореном стручном екскурзијом за запослене дирекција ЕПС а која ће се реализовати средином маја ове године.

slika 1 uz V3

Одржан 27. Београдски маратон уз учешће чланова Синдиката Дирекција ЕПС

У недељу 27. априла 2014. године је одржан 27. београдски маратон на којем је учествовало преко 20.000 тркача. Синдикат дирекција ЕПС, придавајући велики значај очувању здравља запослених, је одлучио да први пут организовано узме учешће у тој, за град Београд, значајној спортској манифестацији. Старт је био испред Народне скупштине у Булевару краља Александра. У складу са својим могућностима учесници маратона су ходали, трчали или комбиновали трчање и ходање. Важно је било да се осети задовољство проласка улицама града Београда који је тог дана био без аутомобилских издувних гасова. Свако ко је завршио трку на 5 км. је допринео побољшању статуса свог здравственог стања и самим тим је заслужио честитке. Учесници, запослени у Дирекцији ЕПС су својим понашањем и залагањем на самој трци на достојанствен начин репрезентовали своје предузеће и свој Синдикат.

slika 1 uz V2 slika 2 uz V2

На Ади одржани мечеви одговарајућих секција Синдиката ПД ТЕНТ, ЈП ЕМС и Дирекција ЕПС

У складу са Планом пословања и прокламованим начелима међусиндикалне сарадње запослених у Електропривреди Србије, Синдикат дирекција ЕПС је ради очувања здравствене способности запослених иницирао спортско дружење чланова изабраних селекција фудбалских ветерана и кошаркаша Синдиката дирекција ЕПС, Синдиката ПД ТЕНТ и Синдиката ЕМС. На иницијативу Синдиката дирекција ЕПС, на Ади циганлији је у суботу 26. априла 2014. године одржан меч фудбалских ветерана Синдиката дирекција ЕПС и Синдиката ПД ТЕНТ. Истовремено, на кошаркашким теренима на Ади циганлији је одржан меч у баскету између селекције Синдиката дирекција ЕПС и одговарајуће селекције Синдиката Електромреже. На свим утакмицама учесници су показали завидно умеће, борбени дух и фер плеј.

slika 1 uz V1 slika 2 uz V1

Постигнут договор о штрајкачким захтевима

Дана 12.02.2014. године  је одржана седница Штрајкачког  одбора Синдиката радника ЕПС на којој је донета одлука да се, у складу са потписаним Споразумом обуставе  активности у вези са најављеним штрајком. После вишенедељних даноноћних преговора на релацији Синдикат ЕПС – Министарства енергетике и финансија – Пословодство ЕПС, прихваћени су сви штрајкачки захтеви Синдиката радника ЕПС, осим захтева за изузеће Електропривреде Србије из Закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору. Последице примене Закона биће умањене кроз расподелу акумулиране добити, која ће се извршити у складу са Споразумом. Техничка влада републике Србије без распуштене Скупштине није имала мандат да доноси одлуке којима би се ЕПС ставио у повољнији положај у односу на друге привредне субјекте. Синдикат није у потпуности задовољан постигнутим споразумом али у условима почетка изборних активности, без распуштене Скупштине, са техничком Владом и медијске сатанизације ЕПС, Синдикат ЕПС је показао велику снагу мобилисањем министарства финансија,министарства  енергетике  и пословодства ЕПС. -Спровођењем Споразума  ће бити ублажена примена Закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору. -Споразумом ће бити омогућено интегрисање у ЕПС запослених неопходних за фунционисање производних делатности у ЕПС. -Споразумом је обезбеђено учешће Синдиката радника ЕПС у радним тимовима за израду текстова Предлога закона о раду, Закона о приватизацији, Закона о стечају и Закона о штрајку. -Споразумом се стварају услови да се на основу мишљења Управе за јавне набавке, на део набавки за ЕПС, не примењују одредбе Закона о јавним набавкама. -Споразумом се Влада обавезује на интензивирање активности на повратку објеката друштвеног стандарда радницима Електропривреде Србије. -Споразумом се омогућава исплата позајмице у складу са Колективним уговором. Имајући у виду да су штрајкачки захтеви највећим делом прихваћени, Синдикат радника ЕПС је донео одлуку да прекине са штрајкачким активностима.

ТЕКСТ СПОРАЗУМА

Најава генералног штрајка Синдиката радника ЕПС

Главни одбор Синдиката радника ЕПС јe 30.01.2014. године донео Одлуку о најави генералног штрајка. Бројни су разлози ступања у штрајк и манифестују се како у производњи угља, термо и хидро сектору  тако и у  диструбуцији електричне енергије. Аконтација зараде за децембар представља увреду за све запослене у ЕПС а последица је примене Закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору. Непримењивање Закона на ЕПС чији радници пуне буџет са 55% при најтежим условима рада, представља најважнији захтев Синдиката. Велики број радника који раде на најтежим пословима, због бенифицираног радног стажа одлазе у пензију и њих, због примене забране запошљавања, нема ко да замени. На тај начин се угрожава производња. Синдикат ЕПС тражи да се тај закон не примењује на нас. С обзиром на важност Закона о раду, Закона о приватизацији и Закона о стечају чије ће измене ускоро бити опет актуелне Синдикат радника ЕПС тражи учешће у радним телима за израду тих закона.Ти закони су јако важни за нас и за следеће генерације и зато Синдикат ЕПС са својим великим искуством може значајно допринети заштити запослених у временима која долазе. У производним делатностима ЕПС долази до великих проблема и постоји опасност од престанка производње због недостатака основних средстава за рад што је последица примене Закона о јавним набавкама. Да не би стала производња, радници врло често сами, од својих средстава купује делове за машине. У томе им помаже и Синдикат. Ситуација је поражавајућа јер нема резервних делова тако да није далеко дан када ће производња у ЕПС стати, ако се буде задржало садашње стање. За Синдикат ЕПС, овакво стање је неодрживо. Синдикат захтева враћање објеката друштвеног стандарда у ЕПС јер су то објекти који су изграђени средствима издвајаним из зарада  радника ЕПС. То су објекти за одмор који би били расположиви свим радницима ЕПС. Синдикат захтева исплату позајмице, у висини од 50.000,00 динара по запосленом јер су то својим рекордним резултатима рада заслужили. С обзиром на политичку ситуацију у којој се налазимо, Синдикат ЕПС се ограђује од било какве политизације штрајка. Захтеви Синдиката ЕПС су јасни и конкретни и имају искључиво социјални карактер.

Oдлука о најави штрајка Писмо – Вучић Писмо Михајловић

Допис Министарству енергетике

IN MEMORIAM grada

Градимир Дробњак

Рођен је 21. августа 1961. године у породици Дробњак у Пријепољу. Након завршетка правно-биротехничке школе  у Пријепољу уписује студије у Београду. Упознали смо га у време када је као студент радио физичке послове како би се, уз помоћ родитеља, издржавао и школовао у Београду. Његов  рад, одговорност и одмереност су били  препорука за прво запослење 1995 године на пословима портира. Обавезе на послу  му нису биле препрека да  с успехом заврши Факултет народне одбране. 2005. године године распоређен је на послове Стручног сарадника за одбрану. Живот га није мазио Кад су нам време и обавезе дозвољавали колегијално смо делили планове, наде, размишљања и дилеме. Иако је годинама живео крајње скромно, бројне недаће нису му одузеле ниједну људску врлину. Његова доброта и несебичност ће недостајати, пре свега, његовој породици али и  свима нама са којима је радио и проводио пуно времена. Сећаћемо га се с поштовањем и туговати за њим. Нека му је вечна Слава и Хвала.

Предновогодишње активности синдиката Дирекција ЕПС

Као и сваке Нове године, Синдикат дирекција ЕПС је, у складу са својим могућностима обележио почетак Нове године уз најлепше жеље како најмлађима, тако запосленима и пензионерима. Синдикат је одлучио да обрадује децу запослених до 10 година старости са слатким пакетићима. Синдикат дирекција је омогућио најмлађима присуство  представи едукативног карактера „ Лепе речи напред – остале стој “ у позоришту „Вук“ уз сликање са Деда мразом. Синдикат је за сваког запосленог обезбедио календар за 2014. годину. Синдикат је, као и сваке године организовао  традиционално окупљање пензионисаних радника  дирекција ЕПС у Дому војске Србије. На тај начин желимо да се одужимо радницима који су заслужни што ми радимо у стабилном и успешном предузећу.

ng p

Члановима Синдиката дирекција ЕПС, свим запосленима и њиховим породицама, срећну Нову годину и Божић жели Синдикат дирекција ЕПС

ng 2014

Одржана VI седница комисије Фонда солидарности

Дана 17.12.2013 .године је одржана VI седница Комисије Фонда солидарности синдиката радника дирекција ЕПС. Седницама Фонда присуствује и даје своје стручно мишљење др. Александра Карапанџић из Дома здравља „Стари град“. На основу документације и мишљења докторке, Комисија доноси одлуку о помоћи. Свака три месеца Комисија Фонда солидарности подноси писмени извештај директору за Људске ресурсе уз достављање записника са одржаних седница у протеклом кварталу. Хроничним болесницима Фонд солидарности је велика помоћ јер њихове финансијске могућности нису такве да могу да испрате  потребу за лековима које није могуће добити на рецепт. Фонд је у потпуности оправдао сврху свог оснивања и резултати су видљиви већ у првим месецима рада јер је уведен ред у област која може бити предмет произвољности.

fond solidarnosti

Одржан протест поводом предлога измена Закона о раду

На Дан људских права, 10. децембра 2013. године нa улицама Београда одржан је протест поводом предложених измена Закона о раду а у организацији Српског синдикалног фронта који окупља 350.000 радника. Незадовољни предложеним изменама које обесмишљавају до сада достигнута радничка права, неколико хиљада људи је прошетало од црквe Светог Марка до дома Народне скупштине, где су им се између осталих, обратили народни посланик Жарко Кораћ и председник Синдиката дистрибуције ПД Центар из Крагујевца Бранко Гојковић. Учесници су затим, улицом Кнеза Милоша дошли до зграде владе Србије где су им се обратили челници четири синдиката који чине окосницу Српског синдикалног фронта. На крају митинга су писарници у влади Србије предати захтеви Српског синдикалног фронта које можете прочитати овде.

sin pro

Допис вд директору – евиденција радног времена

Семинар посвећен изменама Закона о раду

У периоду од 29.11-01.12.2013. године на Перућцу, у хотелу Језеро, одржан је едукативни семинар за синдикалне поверенике посвећен Предлогу  измена Закона о раду и опасностима која произилазе из њега. Због актуелности теме, овај семинар је био изузетно посећен од стране представника готово свих синдикалних организација ЕПС. Осим Закона о раду, семинар је био посвећен и месту и улози синдиката у реструктуирању јавног предузећа као и могућности учешћа у управљању предузећем од стране запослених. Предавање на те теме је одржала госпођа Вера Томовић, дипл. правник из централе Синдиката радника ЕПС. О достојанству на раду и о теми мобинга предавање је одржала госпођа Хајдана Вукотић, дипл. правник из централе Синдиката радника ЕПС. Посвећујући пажњу синдикалном образовању, учешће на овом семинару је узео и Синдикат дирекција ЕПС.

pe

IN MEMORIAM

Љубина Танасковић, je рођена 23.септембра 1957. године у Лазаревцу. После завршене Више дефектолошке школе у Београду, запошљава се прво у ЈП “Електроисток“ Beograd, а затим прелази у Сектор за рачуноводство ЈП ЕПС у коме је провела остатак радног века, до смрти, која је била изненадна и болна за све нас. По питању обавеза на послу, била је професионална, вредна и радна. Особа од поверења. Сви који су познавали Љубину, памтиће је као једно дивно, топло биће, спремно да помогне људима, да их насмеје својим врцавим смислом за хумор, да их пажљиво слуша и чује, да разуме и утеши…. Волела је живот, и до своје тешке болести, и живот је волео Њу. Уживала је у њему. Са бројним пријатељима била је редовни посетилац београдских позоришта, песничких вечери, ликовних изложби. С друге стране, била је то једна рањива душа, која је упијала туђе емоције, а веома често, иза широког осмеха, сакривала своју тугу. Мали број људи из њеног окружења знао је да тако нежна душа, с великом муком носи терет живота: тежак живот у оскудици у детињству и раној младости,  прерану смрти оца и вољене сестре, дуготрајну болест и смрт мајке. Све је то носила насмејана, али срце није издржало. Љубине више нема међу нама, али истина је једна : сви ћемо ми заборавити шта је говорила и радила, али нико од нас неће заборавити како се чаробно и опуштено осећао у њеном друштву. Док живимо ми, живеће и она кроз успомене. Нека јој је вечна слава и хвала.

Излет у Праг

Синдикат дирекција ЕПС је у сарадњи са туристичком агенцијом Виватравел у периоду од 1. до 6. новембра 2013. године организовао рекреативно едукативни излет у Праг, главни град Чешке, један од најстаријих, највећих и најлепших градова средње Европе. Двадесет два учесника излета су имали прилику да се упознају са историјом и духом ове европске метрополе, основане у IX веку, по доласку Словена у Чешку. Осим Прага, колегинице и колеге су се упознали са историјским и културним значајем монденског места Карлове Вари као и са немачким градом Дрезденом који због великог броја културно историјских споменика из средњег века носи назив Фиренца на Елби.

SAM_1028  SAM_1026 SAM_0952 SAM_1017

Одржани 38. спортски сусрети Синдиката радника ЕПС

У Врњачкој бањи, у периоду од 26. до 29. септембра 2013. године су одржани 38. Спортски сусрети чланова Синдиката ЕПС. Сусрете је отворио в.д. директор ЕПС, господин Александар Обрадовић који је у свом говору истакао да је превасходни циљ да се обезбеди безбедност и здравље како учесника Спортских сусрета тако и свих запослених у ЕПС. Такмичење се одвијало у следећим такмичарским исциплинама: мали фудбал, кошарка, стрељаштво, стони тенис, куглање, шах, риболов, надвлачење конопца, пливање, одбојка и пикадо. Екипа V Координације (ЕМС, Дирекција ЕПС и ЕПСТУРС) освојила је четврто место у генералном пласману и неколико екипних и појединачних медаља и пехара. Пехаре су за освојено треће место добиле екипе у женској конкуренцији у дисциплинама пливање и пикадо. Најбоља екипа 38. Спортских сусрета била је екипа Координације за производњу угља, друга је била Координација за производњу термоенергије, трећа је била Координација дистрибуције, четврто место освојила је V Координација а пето место је припало Координацији за производњу хидроенергије. Синдикат радника дирекција ЕПС се захваљује свим учесницима из Дирекције на доприносу да наш Синдикат буде на успешан и адекватан начин буде репрезентован.

Билтен 38. сусрета ЕПС-а, Врњачка бања

Одржана седница пете координације Синдиката радника ЕПС

На Перућцу је 6. септембра 2013. године одржана седница Пете Координације Синдиката радника ЕПС којој су присуствовали представници Синдиката радника Епстурса, ЕМС и Дирекција ЕПС. Председник Пете координације, Драган Марјановић је образложио активности Синдиката радника ЕПС и мере које је предузео да би се један број раније издвојених предузећа вратио у ЕПС јер је то у интересу ЕПС као и самих издвојених предузећа која би имала обезбеђен посао. Врло значајно за нашу Координацију је и повратак објеката у власништво ЕПС. Дата је пуна подршка Синдикату ЕПС у настојањима да се ти објекти као и Епстурс, што пре врате у састав ЕПС. У оквиру седнице су разматране активности које је потребно предузети да би спортска екипа Пете координације на предстојећим спортски сусретим ЕПС на што убедљивији начин рeпрезентовала нашу Координацију.

perucac

Одржана 6. седница ИО Синдиката радника ЕПС У „Колубари Б“

Извршни одбор Синдиката радника дирекција ЕПС је своју VI седницу одржао у просторијама Пројекта „Колубара Б“ у Каленићу. Пре седнице, чланови Извршног одбора су обишли термоелектрану у изградњи, уверивши се у оправданост наставка изградње за коју је до сада утрошено 330 милиона еура. Директор „Колубаре Б“, господин Светозар Кујунџић је у свом излагању истакао проблеме са којима се суочавају запослени и он као директор у настојању да обезбеди услове за наставак изградње термоелектране. За Синдикат је најважније да запослени у „Колубари Б“ имају сигуран посао и егзистенцију за себе и своју породицу и у том смислу је одржан састанак у Каленићу како би се дала подршка нашим колегама. На састанку је, поводом проблема са набавком угља донета одлука да се генералном директору упути допис који можете прочитати у наставку.

sin

Допис генералном директору за угаљ

IN MEMORIAM mile

Миле Марковски

рођен је 24. јуна 1965. године, од мајке Везире и оца Наума. Завршио је вишу пословну школу и стекао звање инжењера информатике. Школске 2012/2013 године уписао је Универзитет Сингидунум – Факултет за информатику и рачунарство, са намером и жељом да се додатно образује и добије звање дипломираног информатичара. Последње године живота провео је у Сремчици, у улици Жила Верна 21. Од 25 година радног стажа, пуних 15 је провео у ЈП ЕПС који му је био друга кућа. Од формирања Дирекције за ИКТ радио је као Главни сарадник у служби за сервисне услуге и корпоративну продуктивност. Делокруг одговорности су му биле рачунарске комуникације, радио је на реализацији и одржавању система за пословну колаборацију и комуникацију, као и на дефинисању и изради порталских апликација на Microsoft SPP платформи. По питању обавеза на послу био је више него професионалац, вредан и радан, одговоран, пример како треба да изгледа човек из ИТа који је посвећен свом послу и предузећу у којем ради. Користио је сваку прилику да своје велико знање и искуство пренесе на младе колеге, да их оспособи и осамостали. Милетово срце је престало да куца, а нама његовим колегама и пријатељима остају прелепа сећања на наш заједнички рад, на дружење, на приче и шале. Остају нам успомене на једног великог човека. Нека му је вечна слава и Хвала.

Златни котлић 2013

Екипа Синдиката радника дирекција ЕПС је и ове године учествовала на такмичењу у прављењу рибље чорбе „Златни котлић 2013“ на Борском језеру где је у конкуренцији 12 екипа заузела високо друго место.

zlatni-kotlic

Спортски сусрети пете координације на Копаонику

Чланови Синдиката дирекција ЕПС су у периоду од 18.04.-21.04.2013. године на Копаонику учествовали на четвртим спортским сусретима Пете Координације коју чине : Синдикат дирекција ЕПС, Синдикат ЕМС и Синдикат ЕПСТУРС. Такмичења су се одвијала у следећим дисциплинама: пикадо, куглање, пливање, стони тенис, баскет, шах, и плочице. Женске и мушке екипе и појединци су забележили вредан спортски успех освојивши велики број пехара и медаља. Резултате са такмичења можете погледати у Билтену.

si koor

Осмомартовски излет у Бању Ковиљачу

На својој првој седници Извршни  одбор  синдиката радника дирекција ЕПС, на предлог  Актива жена,  донео је Одлуку да се свим женама , чланицама Синдиката као и женама које раде за Дирекције ЕПС  а преко фирме  „Дедиње“  и „Гордон“  уплати поклон честитка у вредности 2.000,оо динара у дрогерији  „Лили“. Синдикат је омогућио да жене, које желе, могу да се изјасне за дводневни излет у Бањи Ковиљачи који је Синдикат организовао 8. марта. Двадест две колегинице су се одлучиле да упознају знаменитости околине Бање Ковиљаче и уз  дружење и музику прославе овај празник.

Banja Koviljaca

Активности Синдиката у прва четири месеца рада новог сазива ИО

Скупштина и Извршни одбор Синдиката дирекција ЕПС су конституисани 22.01.2013. године. У току 4 месеца рада Синдикат је имао следеће активности: -Контитуисани су: Одбор за безбедност и здравље, Комисија за информисање и сарадњу са другим синдикатима, Ресор за радно-правну заштиту и Ресор за спорт.Изабрани су чланови који ће заступати интересе наше синдикалне организације у оквиру V координације Синдиката радника ЕПС. -Синдикат радника дирекција ЕПС је део најјачег Синдиката у држави, Синдиката ЕПС који је после напорних преговора са пословодством и министарствима у време неликвидности EПС-а  успео да обезбеди позајмицу у износу од 50.000,оо динара. -Синдикат дирекција је активно учествовао и учествује у решавању проблема  сваког запосленог који се  обратио Синдикату. Дуг је процес решавања тих проблема али са добрим изгледима за успех. -Почео је да ради Фонд солидарности Синдиката радника дирекција  ЕПС. Послодавац је дао сагласност на текст Правилника Фонда и на основу члана 84.Колективног уговора почео да уплаћује средства за лечење оболелих запослених. -Усвојени су Критеријуми за остваривање права на синдикалну помоћ за 2013.годину. -Синдикат је кроз Одбор за безбедност и здравље разматрао и предлагао послодавцу мере за квалитетније обављање систематских прегледа и упућивање у РХ центре. -Одобрене су краткорочне позајмице члановима Синдиката у износу од 30.000,оо динара. -Синдикат је наставио са организовањем седмодневних рекреативних одмора на Златибору и Врњачкој бањи. -Синдикат организује свеобухватну рекреацију запослених у спортским центрима „Гале Мушкатировић“, „Ташмајдан“ и „Саруна“. -Поводом Дана жена,Синдикат је свим чланицама Синдиката као и женама које раде за Дирекције ЕПС преко фирме „Гордон“ и „Дедиње“ обезбедио поклон честитке у износу од 2.000,оо динара а ко није желео,могао је да, уз сопствено учешће, иде на излет у Бању Ковиљачу који је организовао Синдикат. -Синдикат дирекција је узео учешће на Спортски сусретима V Координације на Копаонику и са подмлађеном екипом постигао вредан спортски успех освојивши велики број пехара и медаља. -Синдикат  организује превоз угља за запослене који су се определили за организовани превоз угља. -Синдикат и ове године учествује на традиционалној манифестацији „Златни котлић“ који се одржава на Борском језеру. -Синдикат је до сада а и убудуће ће потписати Уговор о продаји на рате са сваком фирмом, без условљавања, уколико је то у интересу неког од чланова Синдиката. -Синдикат ће, као и до сада јавно објављивати Записнике са свих седница Извршног одбора јер свим члановима Синдиката мора бити дата могућност да знају апсолутно све шта се дешава у Синдикату. Информисаност је предуслов за успешан рад у Синдикату и зато ће председник  синдиката  одговарати на сва питања чланова синдиката, била она пријатна или не.